In de duinen bij Bergen aan Zee is afgelopen weekend een renvogel gespot, een zeldzame vogel die al jaren niet meer in Nederland is gezien. De laatste keer was in 1986, zegt boswachter Daan Bijman (24), die de vogel afgelopen zondag ontdekte. "Heel apart dat-ie hier in Nederland terechtkomt."

De renvogel is een soort die oorspronkelijk voorkomt in Afrika, het Midden-Oosten en India, zegt Bijman. "Het is een zeldzame dwaalgast die pas vier keer eerder in Nederland is gezien. Dit was dus de vijfde. Het maakt het heel bijzonder."

Hoe deze soort precies in Nederland is uitgekomen, durft de boswachter niet te zeggen. "Geen idee, misschien dat-ie ergens is opgejaagd. Het is een vogel die je normaal in woestijngebied tegenkomt en hier is het klimaat natuurlijk heel anders. Hij zat dan ook op een van de zandvlaktes die we hier hebben."

Daar ontdekte boswachter Bijman de vogel afgelopen zondagmiddag per toeval. Hij had een bezoeker aangesproken op het lopen in een gebied waar dat niet mag. "Toen hij vertrok, plofte opeens dat vogeltje op de grond naast me neer." Bijman maakte er foto's van, omdat de vogel kenmerken had die hij niet thuis kon brengen. "Spierwitte poten en een krommer snaveltje, bijvoorbeeld."

Na wat zoeken kwam hij bij de renvogel uit. "De kans dat je die voor je hebt is ontzettend klein", zegt Bijman tegen mediapartner NH Nieuws. "Een collega, naar wie ik de foto's had doorgestuurd, belde gelijk terug met de vraag: 'Waar ben je?'"

Na de bekendmaking van natuurbeheerder PWN dat de renvogel in de duinen was neergestreken, trok het dier veel bekijks. Samen met zijn collega's had Bijman excursies opgezet, zodat de stroom van vogelspotters in goede banen kon worden geleid.

"Zondagmiddag hadden we de eerste excursie, daar zijn vier- tot vijfhonderd mensen bij geweest." De dag erna ging het om ongeveer honderd bezoekers die een glimp van de vogel wilden opvangen. "Het was ontzettend druk, echt topdrukte", zegt Bijman.

Dat was ook voorlopig het laatste moment om het dier te kunnen zien. Inmiddels is de renvogel gevlogen, zegt de boswachter. "Rond 11.00 uur is hij niet meer gezien, nergens meer in Nederland. Hij heeft een korte tussenstop gemaakt." (foto: Daan Bijman)
Pin It