Energieprijzen stijgen en dat heeft gevolgen voor overdekte ijsbanen die gekoeld moeten worden. Zij gebruiken veel gas en dat kan zwaar op hun begroting drukken. Maar ijsbanen denken aan verduurzaming: alternatieven om energie op te vangen en in te zetten staan op de planning of zijn al gerealiseerd.

"We zijn bezig met een innovatief verduurzamingsproject en daarmee wordt het sportcomplex De Meent en de ijsbaan gasloos gemaakt", aldus Matthé Laan, manager beheer en onderhoud De Meent. IJsbanen gebruiken jaarlijks veel energie om de banen te koelen, de vraag is nu of dit voor iedere ijsbaan wel financieel haalbaar is, of dat er nagedacht moet worden over alternatieven om energieneutraal te worden.

Na een belronde van mediapartner NH Nieuws blijkt dat De Meent en de ijsbaan in Haarlem al 'om tafel zitten om de verduurzaming van energie voort te zetten'. Een combinatie van een doorlopend contract met vaste prijzen plus de duurzame plannen die tegen 'het einde van het contract haalbaar zullen zijn', lijken een redding.

De schaatsbanen in Haarlem en Alkmaar laten weten dat er 'terechte zorgen' zijn, maar dat de vaste energiecontracten voorlopig stabiliteit bieden. "Natuurlijk maken we ons zorgen, maar op dit moment niet zo erg, omdat we een vast contract hebben dat richting het einde van 2023 afloopt", laat Matthé Laan, werkzaam als manager beheer en onderhoud De Meent weten.
Pin It