Ieder jaar kopen we in december massaal kerstbomen om een paar weken van te genieten, en daarna doen we dumpen we ze en gaan ze dood. Vaak worden de bomen verbrand. Doodzonde, vindt Nico van Langen uit Groet. Hij is daarom begonnen met kersboomadoptieplan: elke keer na kerst of oud en nieuw gaan de bomen weer terug de grond in. Ze kunnen zo drie tot vijf jaar meegaan, al kan je ze ook korter adopteren.

Nico van Langen runt in het dagelijks leven een onderneming in bedrijfscoaching, maar hij heeft ook hart voor de natuur. De kerstbomen worden in Camperduin zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen verzorgd. En ook het afdanken gebeurt natuurvriendelijk: "Daarna maken wij er kleine stukjes van en gebruiken dit als compost bij andere bomen. De boom gaat dus weer terug naar de natuur."

"De kerstbomen zijn het eerste jaar tussen de 1,25 meter en 1,50 met pot en halverwege de top", vervolgt de kerstbomenman. "Dit is de optimale beginmaat, waarbij de kans op overleven in het eerste jaar het groots is. Daarna groeit uw boom elk jaar en wordt dus steeds een beetje groter". Iedere boom krijgt een serienummer die bij adoptie op naam wordt gezet.

Kerstboomadoptie kost 14 tot 16 euro per jaar, afhankelijk van het formaat. Op elke boom zit 10 euro statiegeld, dat wordt geretourneerd als de boom na gebruik nog in nette staat is. Elk jaar in november wordt een berichtje gestuurd wanneer de boom kan worden opgehaald. Laten brengen en halen kan ook, of leen een fietskar of kruiwagen.

De verkoop/lease vindt plaats aan de Heereweg 280 in Groet. Nico van Langen is bereikbaar via 06-16263395.

"Zorg goed voor de aarde, de dieren, de planten en voor de mens. Alvast een fijne kerst!", besluit Van Langen.
Pin It