De gemeente Bergen staat op het punt om het nieuwe groenbeleid vast te stellen voor de komende jaren. De commissie vergadert er 16 december over, en in een volgende raadsvergadering staat dan de vaststelling van het plan op de agenda. In de aanloop naar het plan konden inwoners laten weten wat zij belangrijk vinden. Dit kon tijdens twee digitale gespreksavonden en door het invullen van een enquête op www.ikdenkmeeoverbergen.nl. Ook werd inwoners gevraagd particuliere bomen aan te melden voor de waardevolle bomenlijst.

In deze podcast vertelt wethouder Bekkering van Bergen over het nieuwe groenbeleid. Hij wijst er onder meer op dat een van de consequenties zal zijn dat bomen niet meer worden gekapt als mensen zeggen er last van te hebben of als er bomen moeten wijken voor een betere lichtval voor nieuwe zonnepanelen op het dak. Het groenbeleid heeft gevolgen voor het groen en de natuur op particuliere terreinen en in het openbaar groen. Het Noordhollands Duinreservaat en de Schoorlse Duinen vallen wel buiten de werking van het groenbeleidsplan.

Een groot deel van het nieuwe beleidsplan gaat over het onderhoud van het groen dat er al is. Daarnaast zijn er ontwikkelingen waarmee de gemeente rekening wil houden de komende jaren. Wethouder Erik Bekkering: “Gemeente Bergen is misschien wel de groenste gemeente van Nederland, en dat willen we graag zo houden. Groen is belangrijk voor ons, ook met het oog op de toekomst. Daarom bevat het groenbeleidsplan ambities die gaan over klimaatbestendigheid, biodiversiteit, gezondheid en het versterken van de identiteit van de kernen.”
Pin It
Bekeken: 1983x
https://ee.itk.ac.id/data/