Bij een grote brand bij leliekweker Wagenaar aan de Westdijk in Heerhugowaard zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag twee loodsen verwoest. Een derde loods kon door de brandweer gered worden. Bij de brand zijn roetdeeltjes en asbestdeeltjes vrijgekomen, die in Broek op Langedijk zijn beland. Niemand raakte gewond.

De melding kwam rond 00:30 uur binnen bij de alarmcentrale. Brandweereenheden uit onder meer Alkmaar, Koedijk, Heerhugowaard, Zuid-Scharwoude en Stompetoren werden opgeroepen om de brand te blussen. Ook werden de hoogwerker en ondersteuningswagens voor watertransport ingezet. Na enkele uren was de brand onder controle.

De asbestdeeltjes die bij de brand vrijkwamen, zijn neergedaald op het terrein van de leliekweker en in het wijkje tussen de Broekhornerbrug en de Prinses Margrietstraat in Broek op Langedijk. Dit gebied is afgezet en zal worden schoongemaakt. Speeltuintjes zijn door de brandweer al schoongespoten.

De gemeente Dijk en Waard gaat bij daglicht verder met de schoonmaakwerkzaamheden. Daarbij worden veegwagens ingezet. Volgens de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord kunnen bewoners zelf hun auto afspoelen en grote roetdeeltjes oppakken. Aangeraden wordt om dit met handschoenen te doen of daarna goed de handen te wassen.

Stichting Salvage helpt de gedupeerde leliekweker dit weekend met de schadeafhandeling.
Pin It