Het ontwerpbestemmingsplan Dorp en Duin, waarmee het gemeentebestuur van Bergen de bouw van honderden woningen wil veiligstellen, verdeelt de gemeenteraad van Bergen weer als vanouds. Haastwerk van het college maken het waarschijnlijk dat dit bestemmingsplan tot aan de Raad van State zal worden aangevochten door in ieder geval de Provincie.

Wethouder Valkering gaat er van uit dat de gemeenteraad hem aan het werk heeft gezet om alles uit de kast te halen om snel meer woningen te bouwen. En dat zorgde in 2020 bijna voor paniekvoetbal. Toen bracht het college dit haastig in elkaar gezette bestemmingsplan in procedure, waarmee de gemeente hoopte dat de dorpsranden dan nog onder soepelere provinciale regelgeving zouden vallen. Dat viel in Haarlem, voorzichtig gesteld, niet goed.

Het leverde een waarschuwing van de provincie op, die het bestemmingsplan in strijd met wet- en regelgeving achtte. Ook toen ontbrak het 'bestuurlijk fatsoen' van overleg voordat het bestemmingsplan was opgesteld. De provincie ging er toen van uit dat de gemeente het plan zou intrekken. Dat gebeurde niet (en het plan wordt nu aan de raad voorgelegd).

Eind januari kwam daarop een nieuwe brief, waarin de provincie juridische stappen aankondigde als het bestemmingsplan op 8 februari zou worden vastgesteld. Het college haastte zich maandag daarom naar gedeputeerde Loggen voor een toelichting. Na dat gesprek leek de kloof tussen gemeente en provincie minder groot. Maar meerdere raadsleden vonden het donderdagavond onduidelijk of het dreigement van juridische stappen daarmee van tafel was.

Volgens wethouder Valkering kan het bestemmingsplan worden aangenomen en kon er beter met de Provincie worden samengewerkt. VVD-raadslid Jan Grondhout interpreteerde de boodschap van de Provincie anders en ziet de juridische strijd die volgens hem dan ontstaat niet zitten. De VVD-fractie zal dit bestemmingplan daarom dinsdag waarschijnlijk niet steunen en krijgt bijval van GroenLinks, Gemeentebelangen en Behoorlijk Bestuur Bergen.

Een groot deel van de gemeenteraad lijkt voorkeur te hebben voor een nieuw traject, dat in betere samenspraak met de provincie en inwoners doorlopen wordt. Mogelijk staan de nieuwe huizen er dan eerder, is het overheersende gevoel. Want woningbouw, daar is vrijwel geen enkele fractie tegen.

[UPDATE: inmiddels heeft ook de Provincie gereageerd]
Pin It
Bekeken: 2306x
https://ee.itk.ac.id/data/