Rotterdammer Ruviëni M. (37) blijft nog zeker drie maanden in voorarrest. Dat heeft de rechter besloten na een tussentijdse zitting. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij in ieder geval de dodelijke overval in Berkhout, maar ook bij een overval in Noord-Scharwoude.

De Rotterdammer zit een half jaar in voorarrest en wilde graag naar huis, zo zei hij tijdens de zitting. "Ik heb niks met deze zaak te maken. Ik wil heel graag naar huis gaan. Doet u alstublieft uw best voor mij", zei hij tegen de rechter. Maar het Openbaar Ministerie vindt de beschuldigingen daarvoor te zwaar. En daar ging de rechter uiteindelijk in mee.

Ruviëni M. maakt volgens justitie onderdeel uit van een groep overvallers die inbraken bij Berkhouter Sjaak Groot omdat daar cash geld te vinden zou zijn. Bij de worsteling die daarna ontstond werd de 72-jarige bewoner doodgeschoten. Ondertussen zijn voor deze overval een aantal verdachten aangehouden, waaronder ook de 28-jarige Alkmaarder D. M., de 26-jarige Obdammer Deniz R., een 29-jarige man uit Opmeer en een 28-jarige man uit Noord-Scharwoude. Eén verdachte pleegde zelfmoord. Een vrouw uit Rotterdam, de vriendin van Ruviëni M, werd vorige week gearresteerd. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De zaak kwam aan het rollen na de zelfmoord van één van de verdachten, twee weken na de dood van Sjaak Groot. Met het pistool bleek na onderzoek ook Sjaak Groot te zijn doodgeschoten. Het bevatte bovendien DNA van een andere verdachte. Daarna bleek uit schotrestenonderzoek dat het pistool zeer waarschijnlijk ook bij andere overvallen is gebruikt tussen Hoorn en Alkmaar. Het Openbaar Ministerie gaf aan druk bezig te zijn om de verdachten te koppelen aan andere overvallen.

Volgens justitie is er namelijk sprake van een overvallersbende die in wisselende samenstellingen joeg op cash geld. De bende zou verantwoordelijk zijn voor zeker zes overvallen. Het gaat dan naast de dodelijke overval in Berkhout om de gewelddadige woningoverval op de familie Hemke in Heerhugowaard-De Noord (4 juni 2021) en het neerschieten van een bewoner van een huis aan de Oranjestraat in Noord-Scharwoude op 22 juli 2021.

Daarnaast vermoedt de politie dat de groep daders ook verantwoordelijk is voor overvallen op een veehandelaar in zijn woning in De Goorn op 7 augustus 2020, op een tankstation in Nieuwe Niedorp twee dagen later en op een gezin in Avenhorn op 7 januari 2021. Extreem geweld werd daarbij niet geschuwd. Drie mensen werden mishandeld met een breekijzer, koevoet of strijkijzer. Een man is in Noord-Scharwoude in zijn borst geschoten, in Avenhorn werd een vrouw in de hals geraakt.  Een kogel miste op een haar na de veehandelaar in De Goorn. Berkhouter Sjaak overleed ook aan een schotwond.

Ruviëni M. moet op 22 augustus weer voorkomen voor een tussentijdse zitting. Een inhoudelijke behandeling laat waarschijnlijk nog wel even op zich wachten. Het streven is om alle zaken tegelijkertijd te behandelen, en het onderzoek van het Openbaar Ministerie loopt ook nog steeds. Naar verwachting kan het nog zomaar een jaar duren, stelt mediapartner NH Nieuws.
Pin It
Bekeken: 2475x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/