De negende editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour doet vrijdag het strand tussen Camperduin en Bergen aan. De strandschoonmaak is op 1 augustus begonnen in Zeeland en op de Waddeneilanden. Vrijdag verzamelt stichting Noordzee de vrijwilligers om 10:00 uur bij strandpaviljoen Struin. Om 10:30 vertrekt de groep per bus naar het startpunt. Vandaar lopen de deelnemers over het strand terug richting Camperduin en ruimen ondertussen alle afval op.

Veel deelnemers hebben zich van tevoren online opgegeven. Rond 15:30 uur komt de groep weer terug bij strandpaviljoen Struin. Op deze etappe kun je ook zonder inschrijving langskomen in Camperduin en opruimspullen lenen om op eigen gelegenheid het strand op te ruimen.

Bij strandpaviljoen Struin staat ook een speciale kraam van Stichting Noordzee. Wie niet genoeg tijd heeft om de hele dag mee te lopen, maar wel kortere tijd wil helpen, kan tussen 11:00 en 17:00 bij deze kraam terecht om opruimmaterialen te lenen. Aanmelding is daarvoor niet nodig. Ook worden hier bijzondere strandvondsten getoond in displays, zowel mooie natuurlijke aanspoelsels als typisch afval uit zee.

"Na een dagje strand is het een kleine moeite om je afval netjes mee te nemen en weg te gooien in de daarvoor bestemde afvalbakken", vertelt Marijke Boonstra, programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee. "Vissen, vogels en zeezoogdieren kunnen afval aanzien voor voedsel of erin verstrikken, en het draagt bij aan de plastic soep."

Gemiddelde vinden de opruimers 282 stukjes afval op honderd meter strand. Het afval dat strandgangers achterlaten is voornamelijk wegwerpplastic: o.a. sigarettenfilters (die bestaan voor 95% uit plastic), plastic zakjes, bekers, rietjes, wegwerpbestek, doppen, blikjes, flesjes en snoep-, chips- en snackverpakkingen. Maar niet al het strandafval wordt op het strand achtergelaten. Bovenaan de top vijf van meest gevonden strandafval staat namelijk afval afkomstig van de visserij: vispluis, netten en touwen.

De noordelijke en zuidelijke tournee komt maandag tot een finale bij Zandvoort.
Pin It
Bekeken: 1577x
https://ee.itk.ac.id/data/