De veroordeling van de Bergense ex-ambtenaar Eric van H. zorgt voor gemengde gevoelens bij de verschillende bewonersgroepen in het dorp. Van H. werd door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld voor omkoping. De ex-ambtenaar krijgt een taakstraf van 200 uur. Verder moet hij 35.000 euro aan financieel voordeel terugbetalen aan de Staat. "Hij is de dans ontsprongen", aldus een van de inwoners.

Het feit dat er nu een veroordeling ligt tegen de ex-ambtenaar is mede te danken aan Bergenaar Fred Vos van de Facebookpagina Samen Bergen Verzetten. Het was Vos die er via het kadaster achter kwam dat de projectontwikkelaar een lening had verstrekt aan Eric van H. Hij is blij dat er nu een veroordeling ligt, maar baalt wel dat de ex-ambtenaar alleen voor het aannemen van de hypotheek wordt bestraft.

"Ik begrijp de uitspraak wel op basis van het bewijsmateriaal dat nu op tafel ligt", zegt Vos tegen mediapartner NH Nieuws. "Toch is er natuurlijk een veel groter plaatje. Er zijn meer mensen binnen de gemeente geweest die hier vanaf wisten, daar ben ik van overtuigd. Van H. heeft tegen mij gezegd dat als hij veroordeeld wordt de beerput helemaal opengaat. Ik hoop dat dat nu alsnog gebeurt."

Volgens René Meijer, eerder woordvoerder van de bewonersgroep Mooier Bergen, gaat dat niet gebeuren. Ook hij legt zich neer bij het besluit van de rechter. "Als er geen bewijzen zijn dan is dit wat het is. Dat is het mooie van onze rechtsstaat. Ik heb er wél een dubbel gevoel over want de ambtenaar heeft ook de tijd gehad om zijn sporen uit te wissen. Er is veel meer aan de hand, maar het is niet te bewijzen en daar moeten we ons bij neerleggen."

Veel bewoners vinden dat deze projecten opnieuw tegen het licht gehouden moeten worden, aangezien de ambtenaar projectleider was. Volgens de rechtbank is echter niet bewezen dat er sprake is van belangenverstrengeling bij grote bouwprojecten. Wel heeft het vertrouwen in het openbaar bestuur een flinke knauw gekregen. Ook Marjolein Pepping van de Manifestgroep had gehoopt dat er meer duidelijk zou worden over de handelwijze van de gemeente bij grote bouwprojecten. "Er is heel veel niet boven water gekomen. Je zou dus kunnen zeggen dat Van H. de dans is ontsprongen. Feit is wel dat een veroordeelde ex-ambtenaar niet zorgt voor meer vertrouwen in het gemeentebestuur. We hopen dat we nu met een nieuw college vooruit kunnen en dat ze kunnen werken aan een betere bestuurscultuur."

René Meijer, van Mooier Bergen, hoopt ook dat er met het aantreden van een nieuw college een andere wind gaat waaien als het gaat om bewonersparticipatie. "Er zijn, op de hypotheek na, geen strafbare feiten gepleegd, maar er was wel sprake van een patroon hoe de gemeente omging met bewoners. Altijd was deze ambtenaar er als projectleider bij betrokken. Het was altijd zo dat de gemeente eerst met een plan kwam en de bewoners zich maar moesten aanpassen. Ik hoop dat dat nu beter gaat."
Pin It
Bekeken: 1336x
https://ee.itk.ac.id/data/