De provincie Noord-Holland herschrijft vijf Natura-2000 beheerplannen, waaronder de Schoorlse Duinen en de Eilandspolder. Hierdoor worden unieke plant- en diersoorten, zoals grijze duinen, veenmosrietland en de noordse woelmuis in de toekomst nog beter beschermd. Hiervoor is echter meer tijd nodig. De huidige beheerplannen worden daarom met zes jaar verlengd.

De verlenging zorgt voor een overbruggingsperiode, zodat er ruimte en tijd is voor het opstellen van nieuwe beheerplannen. Dit gebeurt in afstemming met betrokken partijen, zoals andere overheden, beheerders en belangenorganisaties. Alle plannen zijn al of worden dit jaar beoordeeld door een onafhankelijk ecologisch adviesbureau. Vervolgens is het streven om de plannen te herschrijven en opnieuw vast te stellen voor Laag Holland (Eilandspolder) halverwege 2023 en voor de Schoorlse Duinen voor het einde van 2024.

Het beheerplan voor de Schoorlse Duinen loopt af in 2023. Gedeputeerde Staten verlengen het plan tot en met 31 januari 2029. In samenspraak met de omgeving, waaronder stichtingen voor natuurbehoud, terreinbeherende organisaties zoals Staatsbosbeheer en gemeente Bergen, is al besloten om het beheerplan te actualiseren. Op deze manier kunnen maatregelen waar nodig worden aangepast. Bijvoorbeeld om te zorgen dat er voldoende dynamiek in de duinen ontstaat. Zoals het weghalen van helmplanten of aanleggen van stuifkuilen waardoor zand weer kan stuiven. Dat biedt kansen voor allerlei planten en dieren.

De Eilandspolder is een beschermd veenweidegebied bij Alkmaar dat bestaat uit eilandjes omringd met rietkragen. Voor dit gebied blijft het beheerplan grotendeels hetzelfde, met uitzondering van het ganzenbeheer. In het plan wordt afgestemd populatiebeheer van ganzen en schadebestrijding opgenomen. Dit houdt in dat regionale beheerteams, onder leiding van de Faunabeheereenheid, het aantal ganzen dat het hele jaar in Natura 2000-gebied verblijft kleiner gaan maken. Dit moet de aanpak van de door ganzen veroorzaakte overlast en schade aan natuur en landbouw makkelijker maken.

De Natura 2000-gebieden zijn onderdeel van een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In deze gebieden worden unieke diersoorten en de natuur waarin ze leven beschermd om de biodiversiteit te behouden. In een beheerplan staat welke maatregelen er nodig zijn om die natuur te beschermen. Een beheerplan kan tussentijds aangepast worden. Daarna geldt een nieuwe beheerplanperiode van 6 jaar. De reden voor het herschrijven van de plannen verschilt per gebied. Zo kan het zijn dat een maatregel wordt aangescherpt of ontbreekt, bijvoorbeeld het tegenhouden van instromend vervuild water om de waterkwaliteit te verbeteren.

Pin It
Bekeken: 1613x
https://ee.itk.ac.id/data/