Gewapend met handzaag trokken tientallen mensen afgelopen weekend de Schoorlse Duinen in om hun eigen kerstboom uit te zoeken en om te zagen. Ieder jaar biedt Staatsbosbeheer een 'kerstbomenjacht' voor kerstliefhebbers. Met de Zonnetrein worden ze naar de plaats van bestemming gebracht en daar onthaald met warme chocolademelk, voordat ze worden losgelaten in het heidegebied.

De door Staatsbosbeheer beschikbaar gestelde bomen zien er overigens wel net even iets anders uit dan de kerstbomen die te koop worden aangeboden. "Die je bij de winkel koopt, zijn vaak fijnsparren", licht boswachter Yvonne van der Meer toe aan mediapartner NH Nieuws. "Dit zijn zogeheten zeedennen. Ze zijn ooit aangeplant in de tijd van de industrialisatie omdat we het hout nodig hadden voor de mijnbouw."

Dat de zeeden een ander uiterlijk heeft vinden veel van de kersboomjagers in het duingebied juist leuk. "Hoe langer ik erover nadenk, vind ik het maar vreemd dat een kerstboom er zo gelikt uit moet zien", vertelt een jongedame die zojuist háár exemplaar heeft omgezaagd. "Het is de natuur die je binnenhaalt en die is perfect zoals 'ie is."

De liefhebbers genieten van hun zoektocht en het omzagen van hun perfecte kerstboom, maar Staatsbosbeheer heeft zelf ook belang bij de kerstbomenactie. De beschikbaar gestelde zeedennen staan op plekken waar de beheerder ze liever niet heeft. "Op deze plek is het eigenlijk heel open. En dat willen we ook zo houden om de heide en de mossen te beschermen, ook vanuit het Natura 2000 programma", legt boswachter Yvonne uit. "Als we niet oppassen overwoekert het. Dit is een win-win situatie."

Rode wangen laten zien dat het omzagen van een boom nog best wat inspanning kost. "Ik ben nu lekker warm", glimlacht een jongedame die zojuist een behoorlijke stam heeft doorgezaagd. En verder is het oppassen dat je je niet vergrijpt aan een té groot exemplaar, hoe groot die verleiding misschien ook is. "Door de deur komt die straks nog wel", schat een wat oudere dame in met een behoorlijke joekel aan haar zijde. "De vraag is even of 'ie straks de auto in kan!"
Pin It
Bekeken: 956x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/