Gemeente Bergen heeft een positieve begroting voor 2023. De meerjarenbegroting tot en met 2026 is sluitend, ondanks de uitdagingen op het vlak van onder andere verduurzaming, klimaatadaptatie en woningbouw.

De Begroting 2023 heeft een omvang van rond 92 miljoen euro, met een plus van ruim 3 miljoen euro. Gemeente Bergen krijgt krap 52 miljoen vanuit het Rijk en bijna 33 miljoen uit lokale belastingen. De overige 8 miljoen komt voor de helft uit grondverkopen en verhuur van gemeentelijk vastgoed. Daar tegenover staan bijna 28 miljoen euro aan uitgaven voor bestuur & dienstverlening, 35 miljoen voor sociale programma's en krap 27 miljoen voor 'wonen & werken'. Dat is voor zaken als afvalinzameling, groenonderhoud, infrastructuur en ruimtelijke ontwikkeling.

"Op dit moment zijn er thema’s die veel, ook landelijke, aandacht vragen en tot onzekerheid leiden met betrekking tot financiën en het behalen van doelstellingen. Het gaat bijvoorbeeld om de oorlog in Oekraïne, de opvang en huisvesting van asielzoekers en statushouders, de krapte op de woningmarkt, de hoge energiekosten en inflatie, de krapte op de arbeidsmarkt en de stikstofproblematiek", licht de gemeente toe. "De hoge energielasten treffen niet alleen de inwoners van de gemeenten, maar ook onze maatschappelijke instellingen. Op dit moment wordt daarom onderzocht wat de eventuele problemen voor deze instellingen zijn en hoe we daar als gemeenschap bij kunnen ondersteunen."

Het college blijft naar eigen zeggen werken aan een financieel gezonde gemeente, waarin de inkomsten en uitgaven in balans blijven. "Wij streven naar zo laag mogelijke lasten voor onze inwoners. De OZB en rioolheffing worden in 2023 met slechts 2 procent verhoogd. De afvalstoffenheffing gaat daarentegen met 2 procent omlaag." (foto: AlexanderStein / Pixabay)
Pin It
Bekeken: 870x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/