Tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogssituaties en vredesmissies herdacht. In gemeente Bergen zijn vijf verschillende ceremonies. Het landelijke thema is dit keer ‘Leven met oorlog’.

Om 19:00 uur starten in de Egmonden drie herdenkingen. In Egmond aan Zee is de herdenking in de Protestantse Kerk. Wethouder Ernest Briët is hierbij aanwezig namens de gemeente. De ceremonie in Egmond aan de Hoef vindt plaats in de Alacoque Kerk en namens de raad is Jan Houtenbos aanwezig.
In Egmond-Binnen is de herdenking in de Abdijkerk, met medewerking van muziekvereniging Eensgezindheid. Wethouder Marco Wiesehahn geeft hier acte de présence. Vanzelfsprekend is het overal vanaf 20:00 uur twee minuten stil en klinkt daarna het volkslied en worden bloemleggingen gehouden.

De muzikaal omlijste ceremonie in de Bergense Ruïnekerk begint om 18:30 uur, in aanwezigheid van wethouder Yvonne Roos en kinderburgemeester Sophia Mourão Bakker. Naomi Stern en Deborah Kalkoene delen een verhaal. Vanaf 19:30 uur gaat de Stille Tocht naar de militaire begraafplaats aan de Kerkedijk voor het formele gedeelte. Wie niet aanwezig kan zijn, kan de ceremonie live volgen via rtv80.

Voor Schoorl, Groet en Camperduin is er om 19:00 uur een plechtigheid op de Algemene Begraafplaats van Schoorl bij de vier oorlogsgraven. Burgemeester Lars Voskuil spreekt en er worden bij de graven bloemen gelegd. Op het monument voor de weggevoerde joden wordt een steentje gelegd. De bijeenkomst duurt tot 19:25 uur.

Om 19:45 uur start een Stille Tocht vanaf de hoek Regbertslaan/Parallelweg N9 naar het Oorlogsmonument Zijpersluis aan de N9, waar ook een delegatie vanuit Schagen naartoe komt. Bij het monument is het om 20:00 uur twee minuten stil, klinkt het Wilhelmus en worden bloemen en kransen gelegd.

Bij Kamp Schoorl aan de Oorsprongweg is ook een korte herdenking. Deze begint om 19:55 uur. Namens de raad is Rob Bloemkolk hierbij aanwezig.
Pin It
Bekeken: 549x
https://ee.itk.ac.id/data/