Technische problemen zorgden er bijna voor dat er donderdag geen klassieke Lancaster over Nederland en België vloog. De Britse bommenwerper vliegt traditioneel ook ieder jaar over de oorlogsbegraafplaats aan de Kerkedijk in Bergen. De vlucht zou volgens diverse media daarom uitgevoerd worden met een andere klassieker, een Douglas Dakota. De jaarlijkse vlucht is een eerbetoon aan alle omgekomen militairen van het Britse Gemenebest , die liggen begraven op de oorlogsbegraafplaatsen in Nederland en Belgie.

Maar later kwam toch het goede nieuws dat de Lancaster was gerepareerd. Met een uurtje vertraging kwam piloot Neil Whitehead toch met 'zijn' iconische toestel overde Kerkedijk in Bergen vliegen.  dat stond gepland rond 14:44 uur, maar de technische problemen zorgden voor een uur vertraging. "De veiligheid van de bemanning en de integriteit van het Lancaster-toestel moet voorop staan. De Britse luchtmacht neemt geen enkel risico", liet Neil Whitehead weten.

In 2019 werd de herdenkingsvlucht wél geannuleerd. Toen stond de Avro Lancaster langer aan de grond wegens uitgelopen onderhoud. Maar blijkbaar gaven de monteurs zich niet gewonnen en kregen ze de bommenwerper nu wel op tijd gereed voor de herdenkingsvlucht. Op het ereveld stond een bescheiden aantal bezoekers om de flypast te aanschouwen.


De Lancaster is een Britse zware bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog van het bedrijf Avro in het graafschap Lancashire. Het viermotorige toestel kon tot 10.000 kilo aan bommen meenemen. De zevenkoppige bemanning verdedigde zichzelf met acht Browning machinegeweren.

De eerste testvlucht vond plaats op 9 januari 1941. Vanaf 1942 vlogen Lancasters  156.308 missies en wierpen 604.612 ton aan bommen af. Na de oorlog werd de toestellen tot oktober 1956 gebruikt voor fotomissies en als maritiem verkenningsvliegtuig.

Er zijn in totaal 7.377 Lancasters gebouwd in verschillende uitvoeringen. Daarvan gingen er 3.249 verloren. Nu zijn er zeventien over, waarvan nog maar twee vluchtwaardig. Eén daarvan staat in een museum, het andere wordt gebruikt voor de Battle of Britain Memorial Flights.


Pin It
Bekeken: 774x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/