De woningmarkt in onze regio is volop in beweging. Na jaren van prijsstijgingen is er nu al enige tijd van dalende huizenprijzen. Dat is bij zowel koopwoningen als huurwoningen het geval. Dat en meer blijkt uit een rapport van Leygraaf Makelaars, waarin de huizenmarkt in de regio Alkmaar wordt vergeleken met die in andere regio's.

Wie de woningmarkt een beetje volgt zal niet verrast zijn door de observatie dat de huizenprijzen dalen. Op papier valt die daling nog wel mee: vraagprijzen waren in het eerste kwartaal van 2023 gemiddeld 2,5 procent lager dan in 2022. De gemiddelde vraagprijs blijft echter hoog met 543.000 euro. In de praktijk is de daling echter veel forser. Kopers betalen namelijk allang niet meer standaard meer dan de vraagprijs. De gemiddelde verkoopwaarde is 405.000 euro, een daling van bijna 10 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022.

Dalende huizenprijzen zijn misschien nadelig voor verkopers, voor huizenkopers is het toch wel goed nieuws dat huizen niet meer zo duur zijn als de afgelopen jaren het geval was. Leygraaf Makelaars spreekt in deze context van een 'normale correctie' van de extreme prijsstijgingen. Toch is de situatie voor kopers en zeker voor starters nog wel problematisch, mede omdat door de hoge rente het krijgen van een hypotheek niet makkelijker is geworden.

Binnen de regio zijn er als vanouds grote prijsverschillen tussen de Duinstreek en Heiloo aan de ene kant en Alkmaar en Dijk en Waard aan de andere kant. Dat blijft zo. De gemiddelde transactieprijs lag in Bergen zelfs hoger dan vorig jaar: 642.000 euro in het eerste kwartaal van 2023 tegen 563.000 euro in het eerste kwartaal van 2022. De gemiddelde transactieprijs was in Heiloo lager, maar wel bovengemiddeld: 487.000 euro. Dijk en Waard had een gemiddelde transactieprijs van 379.000 euro, net iets boven Alkmaar met gemiddeld 371.000 euro.

Leygraaf Makelaars verwacht dat de huizenprijzen in de regio dit jaar nog wel blijven dalen, om vervolgens in 2024 te stabiliseren. De regio Alkmaar blijft wel geliefd, laten de cijfers in het rapport zien. Huizenprijzen liggen hier hoger dan in de omliggende regio's. Wel zijn de regio Haarlem en de regio Amsterdam nog een stuk duurder.
Pin It
Bekeken: 2415x
https://ee.itk.ac.id/data/