Het wordt anders, maar hóé, dat blijft ongewis. Over het nieuwe dorpscentrum is al eindeloos gesproken, maar het is er nog niet. Inwoners van Bergen mogen nu zelf de knoop doorhakken. Twee weken lang mogen bewoners hun stem uitbrengen over de ontwerpen voor de Harmonielocatie.

Voor de ontwikkelaars staat er dus wel wat op het spel. Zij schreven zich in om uiteindelijk winkels, woningen en een ondergrondse parkeergarage te bouwen op de plek van het muziekgebouw van Bergens Harmonie en moeten nu de harten van de Bergenaren winnen. "We zijn toch wel een beetje zenuwachtig vanwege de gevoeligheid van de locatie", gaf ontwikkelaar Henselmans toe tegenover NH, mediapartner van Streekstad Centraal. "Toch hebben we volmondig ja gezegd."

Het gaat om twee plannen. Het Ensemble (Henselmans) en De Harmoniehuizen (NW360). Plannen die vooral nog niet af zijn, zo benadrukten de sprekers. De bewoners hebben nog alle kans om hun wensen kenbaar te maken. (tekst gaat door onder de afbeelding)

Het plan voor 'Het Ensemble'. (beeld: Henselmans)


De ontwikkelaars kregen een half uur de tijd om hun visie, waarbij de techniek zo nu en dan roet in het eten gooide, te presenteren. Architecten, participatiedeskundigen en zelfs een architect voor dieren betraden de kansel. Na de presentatie konden de bezoekers nog persoonlijk met de architecten in discussie gaan.

"Wij hebben vooral licht en lucht in ons ontwerp toegepast", vertelt architect Peer de Ruiter van Het Ensemble. "Het zijn drie gebouwen met drie verschillende gezichten maar die wel passen bij het dorpse karakter van Bergen. Het is een beladen plek die al jaren onder een vergrootglas ligt maar we zijn overtuigd van ons plan."

En architect Oscar Vos van De Harmoniehuizen is dat uiteraard ook. In zijn plan is gekozen voor meer eenduidige architectuur met een in plaats van drie verschillende gebouwen. "Daar hebben we bewust voor gekozen. We willen geen cocktail aan stijlen. We hebben een ontwerp dat tijdloos en robuust is en het Plein afmaakt."

Elk huishouden in Bergen mag de komende twee weken stemmen op een van de ontwerpen. Voor de snelle beslissers stond er bij de uitgang van de kerk al een stembus klaar. "Ik vind het mooi dat we op deze manier betrokken worden maar de vraag is of het helpt. Bij deze gemeente weet je het nooit", aldus een van de bezoekers. "Ze zijn hier al jaren over aan het praten. Ik hoop dat ze nu wel luisteren."
Pin It
Bekeken: 570x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/