“Paas de bal naar mij!”, klinkt door de gymzaal, terwijl de leerlingen met alle kracht zichzelf vooruit proberen te bewegen in hun rolstoel. Tijdens de les spelen de leerlingen mèt en zonder beperking samen rolstoelbasketbal, judo en andere samenwerkingsspellen. “Het is mooi om te zien hoe de leerlingen hiermee omgaan.”

De leerlingen van de 'gewone' Van Reenenschool en de Lucebertschool uit Bergen kregen maandag een “bijzondere gymles” bij Heliomare De Ruimte in Heerhugowaard. De Ruimte is een school die volledig is aangepast aan leerlingen met een (lichamelijke) beperking. Ook deden de leerlingen van speciaal onderwijs Nexus mee. Het doel van de les: “Kinderen mèt en zonder beperking samenbrengen. Je merkt al snel dat de beperkingen dan helemaal wegvallen”, legt Nico Mudde van 2be2gether uit aan Streekstad Centraal. (tekst loopt door onder foto)

Nico Mudde kijkt trots hoe de leerlingen samenwerken. (foto: Streekstad Centraal)


2be2gether is een onderdeel van Jongerenwerk Bergen en organiseert al twintig jaar sportdagen in Bergen. Dit jaar doen ze het een beetje anders en gaan ze 'On Tour'. De leerlingen van de Bergense scholen worden met een bus naar Heerhugowaard gebracht. De Waardse en Bergense  klassen worden vervolgens verdeeld over twee gymzalen, om daar in gemixte groepjes aan de slag te gaan. Voor iedereen een bijzondere ervaring.

“Veel kinderen wisten niet wat er met ‘een beperking’ wordt bedoeld”, vertelt Nicole van der Himst, leerkracht van de Lucebertschool. Ze vindt het belangrijk dat de leerlingen daar kennis mee maken. “Het viel mij op dat ze eerst nog even aan elkaar moesten wennen, maar bij het laatste spel werkten ze al helemaal samen. Tijdens de normale gymlessen gaat het er vaak veel competitiever aan toe, nu gaat het echt meer om het samenwerken dan om het winnen." (tekst loopt door onder foto)

De leerlingen spelen een spannend potje rolstoelbasketbal. (foto: Streekstad Centraal)


De leerlingen van de verschillende scholen zijn tijdens de activiteiten nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Iedereen doet mee. Fleur van de De Ruimte vertelt dat ze nog nooit eerder heeft gejudood; “Ik vind het echt heel leuk.” “Heb jij een beperking?”, vraagt een andere leerling aan de verslaggever van Streekstad Centraal voordat hij met trots vertelt dat zijn team 2-0 heeft gewonnen met rolstoelbasketbal.

Het uur is zó voorbij. Toch zijn de leerkrachten en organisatoren blij met het resultaat van de gymles: “Heel mooi dat we dit in een uur bereikt hebben”, zegt Nicole tevreden.
Pin It
Bekeken: 813x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/