Politiek gezien is het in Bergen duidelijk: de Van Reenenschool en de Lucebertschool in Bergen gaan fuseren, en de locatie van deze gefuseerde school wordt het Zakedijkje, ofwel, de Lucebertschool. Een logische stap, wordt overwegend gezegd, al is niet iedereen het ermee eens. 

"Het was logisch om de raad, die zijn tentakels in de dorpskern heeft, te vragen om te helpen toetsen wat wijsheid was", zegt wethouder Marco Wiesehahn in de raadsvergadering van donderdag. Er zijn drie scenario's voorgelegd. Ten eerste: de gefuseerde school komt op het Zakedijkje. Het alternatief was dat de nieuwe school op het Spaanschepad kwam, de Van Reenenschool dus. Helemaal geen fusie, was ook nog een optie.

Dat de keuze op politiek vlak valt op de Lucebertschool heeft drie belangrijke redenen: draagvlak, efficiënt ruimtegebruik en planning. "In de kern van Bergen is in totaal een groter draagvlak voor huisvesting op het Zakedijkje, dat was de belangrijkste afweging voor deze optie", zegt Wiesehahn. "Zowel bij de medezeggenschapraad (MR), ouders, schoolbesturen, docenten en gebruikers van het gebouw, zoals het kinderdagverblijf." Hij wil daarbij geen onrecht doen aan de minderheid die voorstander is voor de Van Reenenschool; er zit een hoop emotie bij het verlies van het monumentale pand. "Er gaat een mooie school weg, dat zorgt ook voor minder levendigheid in die omgeving."

De Van Reenenschool is een historisch pand van 300 jaar oud. (foto: Streekstad Centraal)


Daarnaast is er bij de Lucebertschool meer ruimte voor groei. De school is groot genoeg om alle leerlingen op te vangen én er is 100 m2 extra over, mocht uitbreiding om te kunnen spelen nodig zijn. De MR van de Van Reenenschool gaf eerder aan dat juist hun locatie meer mogelijkheden biedt.

Tot slot is een gefuseerde school op het Zakedijkje sneller te realiseren dan op het Spaanschepad. De Van Reenenschool zou verbouwd moeten worden, met de daarbij horende noodzakelijke verhuizingen van de ene naar de andere locatie. Wiesehahn: "Dan krijgen we 'flip flop', en dat maakt het minder aantrekkelijk om je kind naar zo'n school te brengen."

De MR van de Van Reenenschool vond fusie bij de eigen school logischer, want dan is de spreiding van het basisonderwijs beter. Aan het Zakedijkje zit immers ook de Wiegmanschool (foto: Streekstad Centraal)


De meeste partijen snappen de overwegingen en staan achter het besluit. Rob Bloemkolk van GroenLinks komt terug op het stuk draagvlak. Hij heeft moeite met de handelswijze van scholenbestuur ISOB. Vanaf het moment dat de fusie in beeld kwam in 2021, zijn veel ouders van de Van Reenenschool afgehaakt en leerlingen vertrokken, vertelt hij. "Dat geeft een vertekend beeld. De klachten blijven in mijn mailbox opduiken. Dat zijn mensen die zich serieus geschoffeerd voelen door het bestuur van ISOB."

De Bergense gemeenteraad heeft, net als het college van B&W, slechts een adviserende functie. Het is uiteindelijk aan ISOB om het besluit te nemen, wat na de zomer verwacht wordt.
Pin It
Bekeken: 309x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/