Bijna dertig demonstranten waaronder burgemeester Rehwinkel en de wethouders Tromp (Kies Lokaal) en Van den Beld (VVD) deden donderdagavond mee met een stil protest bij de Ruïnekerk in Bergen. Er werd geprotesteerd omdat Nederland geen weeskinderen uit kampen als Moria op het Griekse Lesbos haalt. Actiegroep #SOSMoria begon met het protest. Dit initiatief komt van Nederlandse artsen, onder wie de Bergense Sanne van der Kooij, gynaecoloog bij de Noordwest Ziekenhuisgroep in Den Helder.

De gemeente Bergen laat zich nadrukkelijk horen in het debat om alleenstaande vluchtelingenkinderen op te vangen uit de Griekse kampen. Bergen is aangesloten bij 'the coalition of the willing', de groep van meer dan 100 gemeenten en drie provincies die bereid zijn alleenstaande minderjarige vluchtelingenkinderen op te nemen uit die kampen. Ook de gemeenteraad van Langedijk voegde zich daar dinsdag bij.

Wethouder Klaas Valkering trad onlangs in de landelijke media op als woordvoerder van een groep lokale CDA-politici, die het niet eens zijn met de steun van de CDA-fractie in de Tweede Kamer voor het kabinetsstandpunt. Dat is - zonder de steun van coalitiepartijen D66 en ChristenUnie - tegen een tijdelijke oplossing, zoals de herplaatsing van de kinderen naar Nederland.

Ook vreest het kabinet dat de weeskinderen niet allemaal wees zijn, maar dat ze ook worden ingezet om een aanvraag te kunnen doen hun familie naar Nederland te halen. Het kabinet wil zo niet mensensmokkelaars in de hand werken. Daarom verkiezen ze om Griekenland te helpen met de voogdij en opvang op het vaste land.

De stille protestacties vinden in veel gemeenten inmiddels wekelijks plaats. Wie een volgende keer mee wil doen in Bergen, kan zich vooraf aanmelden via 06-47966288 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Pin It
Bekeken: 1634x
https://ee.itk.ac.id/data/