Bewoners uit alle kernen van de gemeente Bergen hebben elkaar gevonden om de gemeente Bergen terzijde te staan om de communicatie en participatie met de inwoners heel anders aan te gaan pakken. Zij noemen zich ‘Ons Bergen’ en zien zichzelf als een open initiatief waar inwoners met ideeën aan kunnen schuiven. Op 4 juli is de aftrap met een kennismaking met burgemeester Rehwinkel en wethouder Van den Beld. De ambitie is om dit uit te laten groeien tot een lokaal participatieplatform.

Volgens René Meijer, een van de initiatiefnemers, ontstonden de eerste ideeën toen kwartiermaker Theo van Eijk gesprekken voerde met inwoners uit alle kernen. Een interview dat de nieuwe wethouder Arend Jan van den Beld afgelopen weekend gaf aan de lokake omroep RTV80 gaf de doorslag om elkaar te gaan bellen en nu door te pakken. Van den Beld heeft participatie en democratische vernieuwing in zijn takenpakket.

"De nieuwe Omgevingswet vraagt van alle gemeenten om op een heel andere manier met de inbreng van burgers om te gaan. Hoe je daar invulling aan gaat geven, moet niet alleen op het gemeentehuis worden bedacht," aldus Meijer. De groep wil bewonersparticipatie en burgerinitiatieven stimuleren en vormgeven. "Ons doel is door inspireren, co-creëren en meebeslissen professionele participatie te stimuleren."

Op zaterdag 4 juli komt ‘Ons Bergen’ om 10.00 uur kennismaken met burgemeester Rehwinkel en participatiewethouder Arend Jan van den Beld. Deze kennismaking heeft ‘ Ons Bergen’ ‘het anderhalve meter - klapstoelenoverleg’ genoemd.

Ontmoetingsplek is het parkeerterrein van het gemeentehuis Bergen aan de Jan Lighthartstraat in Alkmaar. Iedereen neemt zijn of haar eigen klapstoeltje mee die ze met anderhalve meter afstand plaatst van een ander. Er is plek voor maximaal 30 personen.

De starters van ‘Ons Bergen’ nodigen inwoners met ideeën graag uit om zich ook op te geven voor het eerste kennismakingsgesprek. Dit kan via een mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bekeken: 1581x