Duinstreek Centraal


Wie in Egmond-Binnen nog hoop had op een nieuw leven voor de Adelbertuskerk als woningbouwcomplex, kan die hoop laten varen. Op deze plek wil het college van B&W van Bergen nieuwbouw van 52 huurwoningen mogelijk maken rondom een binnenterrein. Een deel van het Kerkplein wordt ervoor opgeofferd. Kennemer Wonen is de absolute favoriet van de gemeente Bergen om de locatie te gaan ontwikkelen.

De gemeente Bergen heeft vorige week de randvoorwaarden vastgesteld voor een nieuwe ontwikkelaar die hier het plan wil realiseren. De gemeente moet maar afwachten aan wie de R.K. Parochie Bron van Levend Water in Heiloo de kerk verkoopt. Maar de gemeente spreekt een duidelijke voorkeur uit voor een woningcorporatie, namelijk Kennemer Wonen. Die kan dan maximaal 31 appartementen gaan verhuren met een huurprijs tot 950 euro per maand. De overige 21 huurappartementen moeten dan sociale huurwoningen zijn met een maximale huur van 720 euro per maand. Het is een belangrijke eerste stap om de woningnood in Egmond-Binnen aan te pakken.

Punten scoort de ontwikkelaar als deze bij de verhuur voorrang geeft aan mensen die al in Egmond-Binnen woonachtig zijn. De strenge regels voor toewijzing van de goedkopere sociale huurwoningen wil de gemeente dan omzeilen door een alternatieve toewijzing hier als experiment te betitelen, aldus woordvoerder Maaike Jordens van de gemeente Bergen. Doel en inhoud van het experiment laat ze in het midden.

Zo'n 1100 vierkante meter van het Kerkplein ten oosten en zuiden van de kerk wordt straks ingenomen door het appartementencomplex. In de architectuur moet een verwijzing zitten naar de vorige functie van kerk. Een appartement is circa 70 vierkante meter groot met een aparte berging op de begane grond. Op het binnenterrein parkeren de bewoners op 57 parkeerplaatsen. Daarnaast moeten er nog zestien openbare parkeerplekken komen voor bezoekers in de buurt. Het verkeer naar het complex rijdt via de Westerkroft. Naast de eisen voor de auto dient er voldoende ruimte over te blijven voor (elektrische) fietsen, scooters en voor opladen.

Over de randvoorwaarden is intensief overlegd met de Vereniging Dorpsbelangen Egmond-Binnen en de Commissie Nieuwbouw Egmond-Binnen. Nu deze duidelijk zijn, gaat de parochie eerst maar eens bellen met Kennemer Wonen. Die of een andere ontwikkelaar moet dan ook nog te horen krijgen dat het een duurzaam en energieneutraal gebouw moet worden, dat er strenge stikstofnormen gelden en dat de gemeente via inspraak en participatie betrokkenheid wil van omwonenden bij het plannen maken. Tot slot heeft de gemeente nog wat financiƫle verlangens die het college zwart op wit wil vastleggen.

De kerk, gelegen in de dorpskern, werd eind augustus vorig jaar gesloten en onttrokken aan de eredienst. Er kwamen steeds minder kerkgangers en het onderhoud van drie kerken werd te duur voor de parochie. De katholieke kerkgangers uit Egmond-Binnen gaan nu naar Egmond aan den Hoef.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl