Met een slimme administratieve constructie heeft de provincie Noord-Holland geregeld dat voortaan minder stikstof neerslaat bij de Schoorlse Duinen. De provincie heeft de gronden van een melkveehouderij overgenomen inclusief de bijbehorende stikstofrechten. Schaapsherder Marijke Dirkson, die veel natuurbeheer doet voor Natura 2000-gebieden en het Natuurnetwerk Nederland, gaat de gronden voorlopig pachten en verhuist hierheen met haar kudde.

De melkveehouderij stond te koop. De stikstofvergunning die dit bedrijf had, gaat deels naar schaapsherder Marijke Dirkson van Rinnegom Landschapsbeheer. Haar schaapskuddes worden ingezet voor het herstellen van de natuur in Natura 2000-gebieden zoals het Noordhollands Duinreservaat. Vergeleken met koeien- en paardenmest stoot schapenmest minder stikstof uit. Daarnaast heeft begrazing door schapen nog veel meer positieve effecten op de natuur.

De rest van de ruimte uit de stikstofvergunning gaat naar de provincie. Dit kan die ruimte op den duur vergeven voor nieuwe vergunningen zoals het bouwen van woningen. Momenteel is het echter nog niet mogelijk om vrijgekomen stikstofruimte van veehouderijen te hergebruiken voor andere projecten, omdat een regionaal registratiesysteem nog ontbreekt. Provincies en het Rijk werken daar momenteel wel aan.
Pin It
Bekeken: 1507x
https://ee.itk.ac.id/data/