De braderie in Egmond aan Zee van afgelopen woensdag was de eerste en de laatste. Zowel de ondernemersvereniging en deels de Taskforce hebben besloten de braderie in Egmond aan Zee per direct stop te zetten. Volgens gebiedsregisseur Nicole Zwartelé van de gemeente Bergen lijkt er onvoldoende draagvlak in het dorp te zijn voor een dergelijke braderie, nu het aantal corona-besmettingen in de gemeente Bergen toeneemt: "De extra omzet is de onrust niet waard."

Volgens Zwartele was het niet alleen kritiek op social media die op gebrek aan draagvlak wees, maar kwamen er ook telefoontjes en mails binnen bij de gemeente van bezorgde inwoners. Voorzitter Sandy Dekker van de ondernemersvereniging Egmond Actief neemt de verantwoordelijkheid voor de beslissing: "We nemen de sentimenten die leven onder bewoners, ondernemers en gasten serieus. Gezamenlijk zijn we daarom tot het besluit gekomen om per direct de braderie stop te zetten. Het was geen eenvoudige beslissing om te stoppen. We beseffen namelijk ook dat dit een pijnlijk besluit is voor een groep ondernemers die het in deze tijd heel moeilijk heeft.”

Dekker wijst op het uitgangspunt ‘veilig en vertrouwd recreëren, verblijven en ondernemen’: “Als we aan dat uitgangspunt tornen, schieten we ons doel voorbij.”

Afgelopen woensdag 22 juli vond voor de eerste keer weer een braderie plaats in Egmond aan Zee. Een verkleinde, met extra maatregelen om de 1,5 meter in acht te kunnen nemen. Er was extra beveiliging, ingehuurd door de Taskforce en gemeente. Vanuit de Egmondse ondernemers en braderiedeelnemers waren er extra vrijwilligers. Secretaris Richard Kaandorp liet donderdag nog weten dat de braderie goed was verlopen en dat de bezoekers zich in het algemeen hielden aan de coronaregels. Tijdens de officiële evaluatie overheerste tevredenheid.

Toch sloeg de stemming om. Door het toenemende aantal besmettingen begin van de week maakten steeds meer mensen zich zorgen. Een groeiende groep vond dat de braderie niet meer door kon gaan. De vele bezorgde reacties gaven de doorslag om alle zomerbraderieën af te blazen.

Wethouder Bekkering van Economische zaken begrijpt de belangenweging en noemt het een moedig besluit.
Pin It
Bekeken: 976x