Duinstreek Centraal


De duizenden fietsers die op zomerse dagen met de fiets naar Egmond aan Zee komen, worden op de terugweg gestraft met langere wachttijden bij de verkeerslichten, omdat de slierten auto's die de kustplaats verlaten langer groen krijgen bij de kruisingen. De gemeenteraad moet de wachttijd voor fietsers bij kruisingen vaststellen op maximaal 40 seconden.

Dat stelt de Fietsersbond Bergen in een memo aan de gemeenteraad. De grootste problemen spelen vooral in Egmond aan den Hoef bij de kruising van de Nieuwe Egmonderstraatweg met de Heilooërzeeweg, bij Albert Heijn. Hier kunnen de wachttijden voor fietsers vanuit Egmond aan Zee oplopen tot drie minuten. Ze moeten bovendien op hetzelfde kruispunt twee keer wachten.

Veel fietsers mijden daarom de verkeerslichten en steken vanuit Egmond aan Zee al bij het Delverspad over en gaan dan een paar honderd meter tegen de rijrichting van het fietspad in, via de oude Egmonderstraatweg richting Egmond aan den Hoef. Anderen gaan via het trottoir of ploegen door het gras om zo de verkeerslichten te omzeilen.

De Fietsersbond Bergen stoort zich aan de autovriendelijke afstelling van de verkeerslichten. Slierten auto's uit het dorp krijgen langer groen, waardoor de wachttijd oploopt en de opstelruimte voor de fietsers richting Egmond aan den Hoef en Hoeverweg overvol raakt. Daardoor ontstaan gevaarlijke situaties met passerende fietsers richting Heiloo. En een coronaveilige onderlinge afstand van anderhalve meter is er dan volgens de Fietsersbond niet meer te handhaven.

De Fietsersbond is ook niet tevreden over de afstelling van de verkeerslichten op het kruispunt van de Egmonderstraatweg met de Voorstraat. "De meerderheid van de fietsers wil linksaf slaan, de Voorstraat in. Het doorgaand verkeer voor auto's is echter rechtdoor de Sportlaan in”, aldus Reijnoud de Haan van de Fietsersbond. "Daarom pleiten wij daar voor een rotonde met fietsers in de voorrang."

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl