De provincie Noord-Holland reageerde ‘not amused’ over de zet van de Duinstichting om een groene monumentenstatus te verkrijgen voor de Schoorlse Duinen. Afgelopen week verzocht de Duinstichting aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Bomenstichting en de gemeente Bergen om de bossen van de Schoorlse Duinen aan een groene monumentenstatus te helpen. Een telefoontje van de provincie heeft de Duinstichting echter niet op andere gedachten gebracht: ‘Ze hebben er begrip voor dat het past binnen de doelstelling van onze stichting.”

Voorzitter Kees de Bakker trekt de vergelijking met het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Het is een tactische zet om de Schoorlse Duinen in de huidige staat te behouden. In maart sloot de Duinstichting een compromis met de provincie Noord-Holland dat het Leeuwenkuilbos behouden zou blijven, maar dat de Duinstichting zich dan zou neerleggen bij de kap van bijna acht hectare in het Dr. Van Steijnbos. De Bakker vindt nog steeds dat de Duinstichting zich hieraan houdt, ondanks de nieuwe zet: “Het compromis ligt er. Maar dat wil niet zeggen dat je kansen moet laten liggen die er zijn.’

De Duinstichting kwam er onlangs achter dat het rijk de Schoorlse Duinen in 1995 had aangewezen als staatsnatuurmonument. In 2009 is dat omgezet in een natura2000-gebied. De Duinstichting wil de bescherming van bepaalde monumentale waarden terug, die de huidige status niet meer biedt maar de vorige status wel. Er is een lijst van Groen Erfgoed van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, er is een landelijk register van de Bomenstichting en er is een monumentale bomenlijst van de gemeente Bergen. De Duinstichting vindt dat de bomen in de Schoorlse Duinen op alle drie de lijsten thuishoren.

Volgens de voorzitter van de Duinstichting is het doel van de stichting nog steeds dat er niets in het Van Steijnbos wordt gekapt, ondanks het compromis: “Er is circa 1800 hectare bos in de Schoorlse Duinen. Zelfs als de kap van 7,6 hectare doorgaat in het Van Steijnbos, zijn er nog altijd die vier bossen, en die willen we houden op die 1800 hectare. Bij het volgende overleg met de provincie moeten we ons ervoor inzetten dat de overige bossen in het volgende beheerplan gespaard blijven. Hopelijk lukt dat.”

Het is de Duinstichting duidelijk geworden dat een groene monumentenstatus niet betekent dat er nooit gekapt zal worden. De Bakker: “Maar het kan betekenen dat er anders tegen kap van de bomen aangekeken moet worden. Als de aanvragen niet leiden tot een monumentenstatus, dan leggen we ons neer bij de kap. We willen gezien worden als serieuze partij en niet als stelletje dromers, ook al hebben we ambities.” (foto: Ronald van Wijk).
Pin It
Bekeken: 1676x
https://ee.itk.ac.id/data/