Komende weken duiken in alle dorpen in de gemeente Bergen zwaaistenen en zwaaihandjes op. Overal waar een zwaaiende hand op de stoep is getekend of een papieren zwaaihand achter het raam is geplakt, worden inwoners uitgenodigd om naar elkaar te zwaaien. Het is in navolging van het landelijke initiatief ‘Zwaaien voor een glimlach’ in de week tegen de eenzaamheid van 1 tot 8 oktober.

Volgens het steunpunt Eenzaamheid Bergen van Stichting Welzijn Bergen laat een simpele groet je glimlachen en je hebt even contact met anderen. Door de gehele gemeente Bergen kunnen de handjes versierd en opgehangen worden. En kunnen mensen die de handjes zien hangen zwaaien naar de mensen in huis. Bij supermarkten worden de zwaaihandjes bij de kassa verstrekt.

In Groet en het dorp Bergen komen zelfs speciale zwaairoutes, die beginnen bij de basisscholen Het Klimduin, Lucebertschool en M. Wiegmanschool.  Leerlingen worden aangemoedigd om op plekken met een zwaaisteen of zwaaihandje naar de bewoners te zwaaien. Het startsein geeft burgemeester Rehwinkel op 1 oktober bij de scholen in Bergen, waar hij een zwaaihandje spuit op tegels aan het Zakedijkje.

Volgens sociaal werker Marleen van der Vliet is de actie elders in het land een groot succes: "We hebben allemaal contact nodig en zo’n klein gebaar als een vriendelijke zwaai naar een buurtgenoot doet goed. Zeker gezien de beperkingen in sociale contacten door COVID 19 is elk contact op afstand van belang. Met iets kleins als zwaaien kun je al iets betekenen voor een ander." Volgens haar zijn het niet alleen ouderen die enthousiast zijn over de actie. Ook andere leeftijdsgroepen hebben behoefte aan meer contact. Na een eerdere actie in Zwolle zwaait 48% van de buurtgenoten vaker naar elkaar. 31% doet dat niet. 95% van de deelnemers krijgt een glimlach als er gezwaaid wordt en 91% ervaart dan een moment van gezelligheid.

Stichting Welzijn Bergen heeft samen met de bibliotheek ook een zwaaihandjes-versierwedstrijd georganiseerd. Tot en met 8 oktober kunnen de versierde zwaaihandjes worden ingeleverd bij de bibliotheek. Er vallen drie prijzen te winnen. Er wordt nog gewerkt aan zwaai-fietsroutes door de gemeente en zwaai-speurtochten.

Een papieren zwaaihand kan van internet worden gedownload. Voor meer informatie over de actie “Zwaaien voor een glimlach” kan gemaild  worden met
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Pin It