Erfgoedvereniging Heemschut heeft bij minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gevraagd villa De Oorsprong in Schoorl aan te wijzen als rijksmonument. Vorige week donderdag kreeg een rijksmonumentenstatus al brede politieke van alle raadsfracties en van wethouder Arend Jan van de Beld van Cultuurhistorie en monumenten.

De villa aan de Bobbeleweg 11 staat nu te koop op Funda voor bijna drie miljoen euro. Zowel van het exterieur als interieur zijn daardoor veel details zichtbaar op foto's. Dat bracht zaken in beweging. Mariëlla van Kranenburg van Gemeentebelangen stelde er vragen over tijdens het vragenuurtje en kreeg meteen gelijk van de wethouder. De gemeente Bergen gaat de aanvraag bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed voorzien van een positief advies. Bovendien wil de wethouder dat de aanvraag met voorrang wordt behandeld. Zorgen bestaan dat een nieuwe eigenaar de woning zou willen verbouwen. Zonder monumentenstatus moet een gemeente dat toestaan.

De villa uit 1930 met 7 kamers, twee badkamers en een apart toilet is van de bekende architect Kees Royaards (1906-1970). Hij ontwierp de villa voor zijn moeder. Zelf zou hij er met zijn familie veel gebruik van gaan maken en ook zelf bewonen. De naam “De Oorsprong” komt van het dichtbij gelegen beekje.

De villa is gebouwd in een traditionele stijl. Royaards gebruikte bouwmaterialen afkomstig van gesloopte huizen in de Jordaan en deze werden handmatig in het nieuwe huis verwerkt. Een loden doos die hij in de buitenmuur van het huis inmetselde bevat een vlammend protest tegen die sloop in Amsterdam. Het ontwerp van de villa stond model voor zijn latere woonhuisontwerpen.

De Oorsprong verkeert nog volledig in originele en authentieke staat. Foto’s op Funda.nl laten een uniek en gaaf interieur zien dat de tand des tijds goed lijkt te hebben doorstaan. Hetzelfde geldt voor de tuinaanleg en het bijgebouw. Hiermee is volgens Heemschut sprake van een uniek Gesamtkunstwerk, dat van nationaal belang is.
Pin It
Bekeken: 2100x
https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/