Duinstreek Centraal


Er is een flinke kink in de kabel gekomen bij de invoering van digitale parkeervergunningen door de gemeente Bergen. Per 1 maart zou Coöperatie Parkeerservice de administratie en de uitgifte van parkeervergunningen overnemen van de BUCH. Dat gaat voorlopig niet door. "Wij balen hier ontzettend van. Er blijkt verschil van inzicht te bestaan tussen de gemeente Bergen en de Coöperatie Parkeerservice in Amersfoort over de hoeveelheid gegevens in onze informatiesystemen waartoe zij toegang moeten krijgen om de aanvragen van inwoners van Bergen te controleren", zo licht wethouder Erik Bekkering van Verkeer de kersverse problemen toe.

Maandag zou het digitaal parkeren ingaan. Inwoners hadden tot 1 mei de tijd om de nieuwe vergunningen voor hun huishouden en recreatiewoning(en) te regelen. Die ingangsdatum voor het digitaal parkeren wordt voorlopig uitgesteld totdat de gemeente Bergen en Parkeerservice er samen uit zijn. Het papieren vignet dat inwoners van de gemeente Bergen gebruiken voor parkeren blijft voorlopig geldig. Alle vergunninghouders ontvangen hierover dit weekend een brief.

Tot nader order blijven alle soorten parkeervergunningen geldig: de bewonersvergunning, de bezoekersvergunning, de verblijfsrecreantenvergunning en de vergunning voor bezitters van een strandhuisje.

De verschillen van inzicht bleken afgelopen week onoverbrugbaar. Tot die tijd leek er weinig aan de hand. De gemeente Bergen verstuurde afgelopen maand al brieven naar alle inwoners die voor een digitale parkeervergunning in aanmerking kwamen, waarin de digitale aanvraagprocedure bij de Coöperatie Parkeerservice in Amersfoort werd uitgelegd.

Woordvoerder José van Bennekom van Coöperatie ParkeerService kan niet verklaren waarom dit probleem nu pas aan het licht komt bij de overgang van de gemeente Bergen naar Parkeerservice: "Ik denk dat ze zich in Bergen pas laat bewust zijn geworden wat er precies wordt gevraagd." Volgens haar kan Parkeerservice aan elke gemeente maatwerk leveren en is het parkeerregime met huishoudens en veel vakantiewoningen in de kustgemeente niet veel ingewikkelder dan elders.

Wethouder Erik Bekkering zoekt de verklaring voor de onverwachte kink in de kabel in de gewenste zorgvuldigheid. "Ook dit blijft mensenwerk. Wij gaan pas van start als een zorgvuldige controle van het hele aanvraagproces is gedaan. Om er zeker van te zijn dat dit zo zorgvuldig mogelijk gebeurt, laten wij ook een externe partij het proces beoordelen. Zorgvuldigheid gaat in dit soort gevallen, waarin mensen gegevens moeten delen, altijd voorop. Daarom stellen we de ingangsdatum nu liever uit".

Het aanvragen van een nieuwe papieren vergunning gaat voorlopig nog via de gemeente. Meer informatie is te vinden op bergen-nh.nl/parkeervergunning.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Duinstreek Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@duinstreekcentraal.nl