De felgekleurde, tropische vogel waar honderden mensen afgelopen jaar speciaal voor naar de Egmondse polder kwamen, lijkt te zijn overleden. De 28-jarige Jos van Duin uit Egmond aan Zee vond de dode rode ibis per toeval, tijdens het kiten twee kilometer uit de kust. "Het was een prachtig gezicht met helder water en ineens een rood bolletje." Dat vertelt hij tegen mediapartner NH Nieuws. Eerst dacht Jos gekscherend aan een bos rozen, maar toen hij dichterbij kwam, herkende hij het van oorsprong Zuid-Amerikaanse dier uit de reportage van vorig jaar december. Hoewel het niet zeker is dat het om hetzelfde dier gaat, denkt Jos van wel.

"Ik was eerst nogal nerveus om 'm op te pakken, maar ik dacht: ik neem hem maar mee. Misschien kan ik de eigenaar nog opsporen met het bandje om de poot." De vogel heeft een dag bij de familie thuis gelegen, waar Blossom (3), de dochter van Jos, ook afscheid kon nemen. Het laatste jaar is de rode ibis op meerdere plekken in Noord-Holland gespot: recent langs de A7 in Purmerend en vorige winter dus in de polders van Egmond aan den Hoef. Ook is in 2019 een keer een rode ibis tegen een raam van een schoolklas in Limmen gevlogen.

En dat is opvallend, want de rode Ibis, familie van de lepelaar, komt in het wild namelijk voor in kustgebieden van noordelijk Zuid-Amerika: in Colombia, Venezuela en Ecuador tot Brazilië, langs de gehele noordoostkust van de Amazone. Dat de vogel in onze provincie rondscharrelt (of rondscharrelde), moet haast wel een foutje zijn. Vogelaar Rutger Polder zei eerder al: "Deze vogelsoort trekt niet, dus het lijkt me dat 'ie is ontsnapt. In veel dierentuin wordt de vogel gehouden, dus als iemand een kooitje open heeft laten staan..."

Als een liefhebber een vogel spot, wordt het dier vaak gemeld op deze waarnemingswebsite. Daarop is te zien dat de rode ibis dit jaar in onze provincie voor het laatste is gezien nabij de A7. Hij is voor het laatst in Egmond gezien in februari. De door Jos gevonden dode ibis is op dit moment in de wildopvang in Krommenie. Mogelijk wordt het daarna tentoongesteld in Rotterdam of Naturalis Biodiversity Center.
Bekeken: 2077x