GroenLinks in Bergen heeft voor donderdagavond tijdens de raadsvergadering een spoeddebat aangevraagd over de afgekeurde Doelgroepenverordening. Vorige week werd duidelijk dat deze volgens het ministerie in strijd is met de Huisvestingswet en zo niet kan. Met name het voorrangsbeleid voor eigen inwoners van de gemeente Bergen op de woningmarkt kan juridisch niet door de beugel, zo liet minister Ollongren van Binnenlandse Zaken vorige week weten. GroenLinks wil vooral weten hoe het college hiermee nu om wil gaan.

"Het wordt een spannende vergadering en je weet in Bergen nooit welke kant het opgaat," zegt fractievoorzitter Solita Groen die het spoeddebat heeft aangevraagd. Wethouder Valkering reageerde op het slechte nieuws uit Den Haag met de aankondiging dat hij de gewraakte artikelen niet uit de Doelgroepenverordening wil halen, maar de ingangsdatum van de verordening naar 2023 wil verschuiven. Dan is er volgens hem een wetswijziging geweest die het op deze manier wel mogelijk maakt. Volgens hem noemt het ministerie de huidige wetgeving een weeffout, die het wil herstellen. Maar in een brief aan Mareike Naumann, de inwoner uit Bergen die de Doelgroepenverordening tegen het licht liet houden door het ministerie, spreekt het ministerie nergens over een weeffout. Ook kondigt het ministerie daarin nergens reparatiewetgeving aan. Het ministerie gaat ervan uit dat de gemeente Bergen zelf de gewraakte artikelen nog dit jaar uit de verordening zal verwijderen.

Dinsdagavond beantwoordde het ministerie vragen van Duinstreek Centraal, waarin toelichting werd gevraagd over de 'weeffout' die het ministerie volgens de wethouder op korte termijn zou willen herstellen. Wethouder Valkering verwacht dat daarmee de voorrang voor Bergenaren op de woningmarkt weer geregeld mag worden in een doelgroepenverordening. Het ministerie wil in de officiële reactie alleen het standpunt bevestigen dat zij eerder al aan inwoner Naumann lieten weten. "BZK heeft de gemeente Bergen laten weten dat de door de gemeenteraad aangenomen doelgroepenverordening woningen in strijd is met de Huisvestingswet." Het ministerie lijkt er geen probleem van te maken dat de gemeente Bergen nu niet de artikelen uit de Doelgroepenverordening wil schrappen, maar de ingangsdatum wil verschuiven: "Inmiddels is duidelijk dat Bergen er voor kiest om de verordening op de lange termijn te schuiven. Voor BZK is het belangrijk dat er geen verordeningen van kracht worden die in strijd zijn met de wet."

Het ministerie lijkt daarmee niet op de hoogte dat de verordening al sinds februari van kracht is, kort na de vaststelling door de gemeenteraad in januari. VVD-raadslid Jan Grondhout, die toen al waarschuwde voor de gebreken in de verordening, heeft daarom veel vragen hoe het college dit nu denkt te repareren: "Elke wijziging in een verordening moet langs de raad. Wil het college nu voorstellen om de hele oude verordening in te trekken en dan meteen een nieuw voorstel op tafel leggen dat alleen anders is met een andere ingangsdatum? Ik kan me niet voorstellen dat de gemeenteraad opnieuw deze verordening zou vaststellen, in de wetenschap dat er artikelen in staan die nu overduidelijk in strijd zijn met de wet."

Grondhout neemt aandachtig de laatste zin van de reactie van het ministerie aan Duinstreek Centraal in zich op, waarin het ministerie stelt: 'We zijn momenteel bezig met het aanpassen van de Huisvestingswet. Hoe die aanpassingen er uit komen te zien, is nu nog niet te zeggen.' Daaruit blijkt volgens het raadslid dat de wethouder te hard van stapel loopt als hij alvast een voorschot wil nemen op een wetswijziging: "Nergens bevestigt het ministerie de opvatting van Valkering dat er binnenkort een weeffout in de Huisvestingswet zal worden gerepareerd. Dan kunnen wij zeker geen nieuwe verordeningen aannemen die daarop al vooruit lopen."
Pin It
Bekeken: 2422x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/