Over de woonbeloftes van wethouder Klaas Valkering vindt donderdagavond een spoeddebat plaats in de Bergense gemeenteraad. Het is nu zo dat inwoners van de gemeente Bergen voorrang krijgen bij het kopen van een huis, terwijl dat volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken juridisch gezien helemaal niet mag. Mediapartner NH Nieuws sprak inwoners die 'zo langzamerhand wel klaar zijn met de loze beloftes'.

Afgelopen zomer bezocht Arjen Mostert, inwoner van Egmond aan de Hoef, de Week van Egmond. Die week werd georganiseerd door de gemeente Bergen en had als doel om informatie en ideeën in te winnen bij Egmonders over de woningbouwplannen voor Egmond aan de Hoef en Egmond-Binnen.

Arjen vertelt dat tijdens die week meermaals werd verkondigd dat het de bedoeling is om huizen te bouwen voor inwoners van Egmond. Zij zouden voorrang krijgen op andere geïnteresseerden. Maar zo'n voorrangsregeling mag helemaal niet, bleek vorige week toen het ministerie van Binnenlandse Zaken reageerde op het vernietigingsverzoek van de Bergense Mareike Naumann om de zogenaamde doelgroepenverordening tegen het licht te houden.

"Mensen uitten tijdens de Week van Egmond al hun bedenkingen bij de belofte om voor eigen inwoners te bouwen", vertelt Arjen. "Maar door wethouder Klaas Valkering werd gezegd dat voorrang verlenen aan eigen inwoners geen enkel probleem is. Hij was daar heel stellig in." Arjen vindt het 'frappant' dat een vertegenwoordiger van de overheid dingen verkondigt die hij niet waar kan maken. "De politiek moet bij zichzelf te rade gaan: kunnen we op deze manier door? Dat het vertrouwen in de politiek hierdoor afkalft, is duidelijk. Dat hoor ik ook veel terug in mijn omgeving." De Egmonder, die in de buurt woont van toekomstige bouwgrond, heeft geen vertrouwen meer in het proces. "Er werd door de gemeente iets opgevoerd. Het leek wel een promotiepraatje. Van een projectontwikkelaar verwacht je dat misschien, maar vanuit de gemeente moet de gegeven informatie kloppen en moeten de juiste wegen worden bewandeld."

Ook beloftes over de toewijzing van sociale huurwoningen kloppen niet, meldde Duinstreek Centraal eerder vandaag. Op informatieavonden wordt toegezegd dat inwoners van de gemeente Bergen voorrang krijgen bij het toewijzen van sociale huurwoningen, maar ook dat mag niet. Vooral in de Egmonden groeit de ergernis over de informatievoorziening door de gemeente Bergen en woningcorporatie Kennemer Wonen.

Een inwoner uit Egmond-Binnen, die zich actief bezighoudt met de woningbouwplannen van de gemeente, reageert liever anoniem, omdat hij merkt dat hij 'geen vrienden maakt' wanneer hij zich kritisch uitlaat. "Afgelopen maandag nog hoorde ik wethouder Valkering vertellen dat mensen uit Egmond-Binnen voorrang krijgen bij het toewijzen van sociale huurwoningen. De gemeente zou meedoen aan een pilot."

"Laat ik duidelijk zijn, ik ben niet tegen het bouwen van woningen in Egmond. Maar ik wil wel dat het transparant gebeurt en dat omwonenden voorzien worden van de juiste informatie", zegt de man uit Egmond-Binnen. Hij is van mening dat mensen 'een worst wordt voorgehouden, terwijl allang duidelijk is dat ze die niet krijgen'. "Valkering roept van alles, maar wordt er niet op afgerekend", vervolgt hij. "Er moeten nu maar eens mensen in de Bergense raad opstaan die zeggen: dat gaan we niet doen."

Wethouder Valkering reageerde eerder bij Duinstreek Centraal op het nieuws uit Den Haag met de aankondiging dat hij het voorrangsbeleid niet uit de Doelgroepenverordening wil halen, maar dat hij de ingangsdatum van de verordening wil verschuiven naar 2023. Tegen die tijd is er volgens hem een wetswijziging geweest die voorrang voor eigen inwoners wel mogelijk maakt.
Pin It
Bekeken: 1675x
http://inlislite.palembang.go.id/live-sgp/ https://jdih.dprd.bulelengkab.go.id/slot-gacor-online/ https://pustaka.pekanbaru.go.id/slot-gacor/ https://library.poltekpel-sby.ac.id/slot-demo/ https://inlislite.bengkaliskab.go.id/slot-gacor/ https://jdih.dprd.bulelengkab.go.id/slot-online-gacor/ http://sipmk.kemenkopmk.go.id/slot-gacor/ https://perpus.oganilirkab.go.id/assets/demo-pg-soft/ https://jdih.pasamanbaratkab.go.id/slot-demo/ https://jospakk.kuduskab.go.id/slot-demo/ https://jdih-dprd.murungrayakab.go.id/slot-demo-pragmatic/ https://jdih.enrekangkab.go.id/slot-demo/ https://jdih.boltimkab.go.id/slot-demo-pragmatic/ http://inlislite.palembang.go.id/rtp-live-slot/ https://jdih.boltimkab.go.id/slot-gacor/ https://silakanmas.disdukcapil.magelangkota.go.id/ikm_download/slot-luar-negeri/ https://www.sdn-pungkit.sumbawakab.go.id/slot-demo/ https://silakanmas.disdukcapil.magelangkota.go.id/ikm_download/slot-demo/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://www.sidiap.org/rtp-live-slot/