Er zit een luchtje aan de plannen voor woningbouwproject Delversduin in Egmond aan den Hoef. Dat vindt de Initiatiefgroep Delversduin, met daarin omwonenden van het woningbouwproject, Het is erger geworden sinds vorige week duidelijk werd dat de ambtenaar die een centrale rol speelde bij de planontwikkeling nu wordt vervolgd op verdenking van ambtelijke corruptie. De initiatiefgroep vindt daarom dat het woningbouwproject opnieuw tegen het licht worden gehouden. "Besluitvorming moet wel zuiver zijn gegaan", stellen zij.

De voormalige ambtenaar Ruimtelijke Ordening van de gemeente Bergen wordt strafrechtelijk vervolgd omdat hij een (zeer gunstige) hypotheek had afgesloten via het bouwbedrijf van Jan Ory. De projectontwikkelaar was betrokken bij verschillende bouwprojecten in de gemeente Bergen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) maakte Van H. zich hiermee chantabel. Toen de geldlening voor zijn woning aan het licht kwam, kreeg de ambtenaar in 2018 strafontslag wegens ernstig plichtsverzuim. Bij de rechter hield dat stand.

Het OM vervolgt projectontwikkelaar Jan Ory overigens niet. Dit vanwege zijn hoge leeftijd (83) en zijn gezondheidstoestand. Met hem is een schikking getroffen van 30.000 euro.

Topambtenaar Van H. was als projectleider namens de gemeente betrokken bij Delversduin en Bouwbedrijf J.P. Ory als projectontwikkelaar en grondbezitter. Ory verstrekte Van H. in 2006 de zeer voordelige hypotheek.

Omwonenden voelen zich niet gehoord in het inspraak- en participatieproces rond het woningbouwproject Delversduin. Ze vermoeden dat dat te maken heeft met een innige band tussen de topambtenaar en de projectontwikkelaar. "Vragen worden niet beantwoord. We hebben niks kunnen bijdragen", zeggen Ruth van Rhijn en Eelke Veenstra namens de Initiatiefgroep Delversduin tegen mediapartner NH Nieuws. "Een patroon dat bij andere projecten waar van Van H. zich mee bezighield ook wordt gezien."

Het gaat onder meer om projecten als het dorpshart Mooi Bergen, een voetbalcomplex in Egmond aan den Hoef, het Watertorenterrein met sporthal in Egmond aan Zee, een hotel in Bergen aan Zee en dus ook om het woningbouwproject Delversduin in Egmond aan den Hoef.

"Wij worden steeds weggezet als nimby's (afkorting voor Not In My Backyard, niet in mijn achtertuin, red.)", stellen Van Rhijn en Veenstra van de Initiatiefgroep. "Dat wij geen huizen willen op Delversduin omdat wij dan ons uitzicht verliezen, maar we zijn juist vóór woningen. Die zijn heel hard nodig."

De Initiatiefgroep Delversduin vraagt zich daarnaast af of het soort woningen wel de hoognodige vraag in de Egmonden beantwoordt. Eelke Veenstra: "Het lijkt vooral gemaakt om de projectontwikkelaar rijk te maken en niet zo zeer om het dorp te verrijken."

De gemeente heeft al vóór 2000 plannen om de grond in Egmond aan den Hoef-West te gaan ontwikkelen. Dat wordt duidelijk uit rechtbankverslagen over bezwaren voor de komst van een asielzoekerscentrum (azc) op die plek. Dat azc mag alleen op dat stuk bollengrond komen als de gemeente 'voornemens is' er ooit te gaan bouwen.

Die toezegging doet de gemeente, en dus mag het tijdelijke azc er gebouwd worden. Tussen 2000 en 2005 zit het azc op het terrein achter de Duynmayers Kroft, daarna wordt het weer afgebroken.

In 1999 heeft Bouwfonds Ontwikkeling B.V. (later BPD Bouwfonds, red.) deze 'azc-grond' al opgekocht (rood op de onderstaande kaart). Bouwbedrijf J.P. Ory heeft datzelfde jaar het naastgelegen stuk bollengrond aangekocht, inclusief een kleiner perceel aan de Herenweg naast de voormalige bollenschuur 'Beekvliet' (geel + paars). De grond die Ory koopt is 'buiten stedelijk gebied', met hoge natuurwaarden waar niet zomaar op gebouwd mag worden.

Per 2001 fuseren Bergen, Egmond en Schoorl tot één gemeente Bergen. In 2004 komt Eric van H. in dienst bij de gemeente, waarna Van H. en Ory elkaar tegenkomen bij de ontwikkeling van een Schoorls woningbouwproject. Op 1 november 2006 sluit ambtenaar Van H. de omstreden hypothecaire lening af van 165.000 euro bij het Alkmaarse Bouwbedrijf J.P. Ory.

Ory koopt in 2008 twee andere stukken gras- en akkerland aan het Delverspad (oranje + blauw op bovenstaande foto), maar verkoopt dan de helft van de beide gronden binnen een half jaar aan Bouwfonds.

De gemeente heeft intussen werk gemaakt van het project 'Dorp en Duin', waaruit Delversduin later als losstaand plandeel zal voortkomen. Dorp en Duin bestaat uit 230 woningen en een sportvoorziening (de 'voetbalfusie-locatie', waar later nog veel discussie over ontstaat, red.). In stukken uit 2011 en tekeningen uit 2013 lijkt de bebouwing meer dan het azc-terrein te beslaan.

De plannen van Duin en Dorp worden in 2014 gepresenteerd aan de provincie, ambtenaar Eric van H. is daarbij aanwezig. 'De locatie Delverspad is het terrein van het voormalig asielzoekerscentrum, is bestaand bebouwd gebied, waar al woningbouw mogelijk is', staat in het verslag. Maar daarin wordt nu ook gesproken over dat de natuurterreinen (dus de grond van Ory) ook onderdeel zijn van de exploitatie.

In de structuurvisie Egmond aan den Hoef uit 2016 staat dat op Delversduin, inclusief grond van Ory, maximaal 150 woningen worden gebouwd, waarvan op dat moment nog 40 procent sociale koop/huur. Bouwbedrijf Ory wordt in het 'voorontwerp bestemmingsplan Delversduin' uit 2017 nadrukkelijk als één van de ontwikkelaars genoemd. De gronden van Ory zijn onderdeel van het plan. Delversduin heeft in de plannen inmiddels 162 woningen, waarvan nog steeds 40 procent sociaal.

In het recent ter inzage gelegde 'ontwerp bestemmingsplan Delversduin' (2021) komt Bouwbedrijf Ory niet meer voor als ontwikkelaar. Volgens BPD-directeur Peter van Oeveren komt dat omdat Jan Ory al zijn grond op Delversduin in augustus 2019 heeft verkocht aan BPD. "Ory voelde wel aan dat hij zich in Egmond niet meer kon vertonen met dit project", aldus Van Oeveren. Die verkoop aan BPD staat nog niet in het kadaster, omdat het om een voorlopige koopovereenkomst gaat en de leveringsakte nog niet is gepasseerd bij de notaris: "Dat gebeurt volgens de voorlopige koopovereenkomst gelijk met de 3e en laatste betaling, zodra de anterieure overeenkomst met gemeente is getekend. En dat gebeurt heel binnenkort," verwacht de BPD-directeur. Het gaat in het ontwerp-bestemmingsplan nog steeds om 162 woningen, maar het aantal sociale woningen is inmiddels teruggeschroefd naar 30 procent.
Pin It
Bekeken: 1896x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/